componist

Rens Machielse ontwerpt in samenwerking met Willem Schneider (Studio Masch) muziek en geluid voor audiovisuele producties zoals drama, documentaire en animatie. Beide hebben inmiddels een lange en prijswinnende carrière als componist en sound designer. Rens heeft daarbij specifieke interesse in projecten die de nodige ruimte en tijd bieden voor het experiment om op die manier tot een bijzondere soundtrack te komen. Een benadering die hij al eerder toepaste in zijn samenwerkingen met regisseurs als Nicole van Kilsdonk, Paula van der Oest, Simone de Vries en Pieter-Rim de Kroon. Zijn muziek is bekroond met o.a. de Stemra Music Award en een Gold Medal Best Original Score New York Festivals en is te vinden op SoundCloud. Rens en Willem hebben in 2020 de soundtrack voor de animatiefilm See Me afgerond. De film heeft inmiddels het Gouden Kalf voor Beste Korte Film op het Nederlands Film Festival 2020 en de Best Dutch Short Award op het Kaboom Festival 2021 gewonnen.

docent

Rens Machielse geeft gastcollege’s, master classes en workshops op het gebied van muziek en geluid voor audiovisuele producties. Zijn expertise betreft ‘het ontwerpproces van de soundtrack’ en ‘de rol en functie van de soundtrack in audiovisuele producties’. Daarnaast heeft hij veel ervaring met het begeleiden en coachen van startende zzp’ers en kleine bedrijven in het opzetten en ontwikkelen van een professionele praktijk binnen de creatieve industrie. Gebaseerd op die ervaring heeft hij een specifieke master class ontwikkeld ‘ondernemen voor componisten en sound designers in de creatieve industrie’. Rens heeft o.a. gedoceerd bij opleidingen als de Nederlandse Filmacademie, Film Academy Baden Württemberg, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU Muziek en Technologie) en de Reid School of Music University of Edinburgh. In 2020 gaf hij een master class filmmuziek aan de Masteropleiding The Sound of Innovation van ArtEZ, en was hij keynote speaker tijdens het IMMSANE 2020 Zürich Congres. In 2021 geeft hij weer workshops en master classes tijdens de Utrecht Summerschool, MediaSound Hamburg en bij SAE Auckland, Nieuw-Zeeland. Meer informatie over zijn doceerervaring is te vinden in zijn CV.

onderzoeker

Rens Machielse gaf leiding aan het HKU Onderzoeksprogramma Muziekontwerp dat onderzoek doet naar de verschillende ontwerpprocessen binnen muziekontwerp. Daarnaast is Rens betrokken bij het HKU-lectoraat Research in Creative Practices als moderator. Zijn eigen onderzoek richt zich op het ontwerpproces van de componist en sound designer in lineaire audiovisuele media. Zijn boek De Sound Track bespreekt deze ontwerpprocessen en is uitgegeven door International Film & Theatre Books in samenwerking met HKU Press. Het boek is mede gefinancierd door het Nederlands Filmfonds en in Februari 2020 was er de officiële boekpresentatie van de Nederlandstalige versie in EYE. Het boek is te koop bij de reguliere boekhandel, bol.com en HKU Press. De Engelstalige versie is in Mei 2020 gepresenteerd. Meer informatie waaronder een aantal reviews is te vinden op de website De Sound Track. Een aantal van zijn overige publicaties zijn te vinden bij downloads & links.

adviseur

Tijdens zijn carrière als directeur HKU Muziek en Technologie heeft Rens Machielse veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen van curricula op verschillende niveaus: vooropleiding, Bachelor, Master, MPhil en PhD. Daarnaast was hij ook interim-directeur bij HKU Design en HKU Kunst en Economie. Gebaseerd op deze brede ervaring heeft hij vele opleidingen in Vietnam, Macedonië, Indonesië, Zuid-Korea, Zwitserland en Litouwen in langlopende trajecten geadviseerd bij het ontwikkelen van curricula gericht op het ontwerpen van muziek en geluid. Het merendeel van deze trajecten werden ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, EP-Nuffic of de Europese Unie. Rens is daarnaast peer reviewer van MusiQue in accreditaties van hogere muziekopleidingen, commissielid van de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht en o.a. voorzitter van het bestuur van Gaudeamus Muziek. In 2018 adviseerde Rens HKU Theater bij het ontwikkelen van een nieuw curriculum en de bijbehorende organisatievorm. Inmiddels produceert hij namens het MiMM en in nauwe samenwerking met Loek Dikker en ShortCutz Amsterdam het online magazine Private Kitchen rond mediamuziek en ontwikkelt hij in nauwe samenwerking met zijn ex-collega Jan IJzermans de interactieve website The Art of Design Education|The Design of Art Education.

info & contact

Rens is beschikbaar voor:

  • - gastcolleges en workshops
  • - advieswerk op het gebied van curriculum- en de bijbehorende organisatieontwikkeling
  • - het ontwerpen van soundtracks voor audiovisuele producties in samenwerking met Willem Schneider (Studio Masch).

Een volledig CV van Rens Machielse is hier te vinden. Rens is te bereiken via mail (info@rensmachielse.nl) of telefoon (+31 6 3823 7630).